Mei 07, 2019

10 websites voor gratis rechtenvrije stockfoto’s

 

Kwalitatieve en visueel aantrekkelijke afbeeldingen zijn essentieel voor het bouwen van een succesvolle website, app of social media campagne. Immers nemen we visuele informatie duizenden malen sneller op dan tekst. Helaas zijn we niet allemaal professionele fotografen met peperdure apparatuur voorhanden. Stockfoto websites zijn daarom erg populair bij online bedrijven. De populairste websites als iStock en Shutterstock bieden echter geen rechtenvrije foto’s aan en vragen al snel 30 euro per kliekje. Voor een beginnende of zelfstandige ondernemer, zoals je zelf wellicht bent, mondt dit al snel uit tot een flinke kostenpost. Gelukkig zijn er genoeg gratis opties voorhanden die rechtenvrije stockfoto’s aanbieden. De verschillende opties hebben we hieronder voor je opgesomd.

 

1: Pexels

Pexels is zowat de bekendste stock website en biedt voor honderden categorieën rechtenvrije foto’s aan. De website is erg gebruiksvriendelijk en is gemakkelijk te navigeren. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over ingewikkelde licenties of beperkende voorwaarden. Alle afbeeldingen vallen namelijk onder Creative Commons Zero license, wat geoorloofde gebruiksdoeleinden nagenoeg onbeperkt maakt. Daarnaast houden ze hun content fris door minimaal 70 nieuwe stock foto’s per week toe te voegen. Al met al is Pexels de go-to website voor een groot deel van de bloggers, online marketeers en webdesigners.

 

2: Pixabay

Met ruim 1,7 miljoen afbeeldingen en video’s beschikbaar, is Pixabay de website met het meeste aanbod in deze lijst. Pixabay differentieert zichzelf door een ware community te bouwen waar duizenden creatievelingen samenkomen. Zodoende komt het aanbod overal vandaan, van Europa tot het Verre Oosten. Daarnaast bieden ze zelfs rechtenvrije illustraties aan. Pixabay is daarom de favoriet voor mensen die verschillende soorten media willen gebruiken. Een account is niet noodzakelijk, maar maakt het gebruiken van de website wel een stuk handiger. Neem eens een kijkje zou ik zeggen.

 

3: Stocksnap.io

Het eerste wat opvalt als je de website van Stocksnap.io bezoekt, is het uigebreide en overzichtelijke navigatiemenu. Enkele tientallen tags zijn direct in beeld, van “love” tot “business”. Daarnaast is het mogelijk om op plaatsingsdatum, populariteit en het aantal weergaven, downloads en favorieten te filteren. Doordat je de belangrijkste gegevens van een foto kunt inzien, weet je direct hoe vaak hij door anderen wordt gebruikt. Door een minder gedownloade foto te gebruiken, zal je visuele content unieker zijn. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over beperkte opties, aangezien ze wekelijks honderden nieuwe foto’s toevoegen.

 

4: Unsplash

Met ruim 850.000 foto’s beschikbaar is Unsplash zeker een van de grootste gratis websites die je kunt vinden. Direct als je naar de website gaat zie je “do whatever you want” staan, wat hun uitgangspunt goed beademt. De collectie wordt dagelijks door zo’n 100,000 fotografen geupdate. Het unieke van Unsplash is het uitgebreide portfolio, waar gebruikers hun creaties showcasen. Dt laat goed zien wat er allemaal met de aangeboden foto’s mogelijk is. Van websites tot reclames voor producten zijn in te zien. Kortom, een rijke inspiratiebron ligt voor je binnen handbereik.

 

5: Reshot

Deze website is zeker waard om in de gaten te houden. Immers is hun aanbod volledig uniek en op geen enkele andere website in deze lijst te verkrijgen. Hun uitgangspunt is kwaliteit over kwantiteit. Het beschikbare aanbod zal in eerste instantie wat karig lijken, maar daartegenover staat een garantie op zeer mooie kliekjes. Ook besteden ze enorm veel zorg aan de ontwikkeling van hun contribuanten. Als kernwaarde houdt Reshot aan om beginnend talent nieuwe groeikansen te geven. Ook zijn ze druk bezig met het ontwikkelen van een razendsnelle API dienst.

 

 

“Kwalitatieve stockfoto's van de traditionele partijen kosten al snel €30 per stuk„

6: Foodiesfeed

Een rare appel in de bijt wellicht, maar Foodiesfeed is een rijke bron aan voedsel en drinken gerelateerde stockfoto’s. Dit maakt de website onmisbaar voor bedrijven en freelancers actief in de horeca. Nagenoeg alle kliekjes zijn volledig gratis te gebruiken en zijn verdeeld in overzichtelijke categorieën. Bovendien plaatsen ze nuttige en vermakelijke content op hun blog, wat zonder twijfel een grote inspiratiebron voor je gaat worden. Ook biedt Foodiesfeed een kortingscodes van 15% aan voor betaalde stocksites als iStock. Wel raden we aan om de website in het Engels te bekijken, aangezien hun Nederlandse vertaling niet helemaal je van het is.

 

7: Free Nature Stock

Als je op zoek bent naar mooie natuurfoto’s is Free Nature Stock een uitermate goede keuze. De website is een creatie van Adrian Pelletier, een bekende natuurfotograaf. Al het beschikbare fotomateriaal levert hij op zijn eigen houtje aan. Zo ben je gegarandeerd van enkel de beste kwaliteit natuurfoto’s. Maandelijks plaatst hij tientallen foto’s die nergens anders te verkrijgen zijn. Ook indrukwekkend zijn de beschikbare sterren- en nachtfoto’s.  

 

8: New Old Stock

Deze website is zonder twijfel de meest unieke in deze lijst. Zoals de naam al zegt, kun je hier rechtenvrije vintage foto’s vinden. Het aanbod is erg divers en komt van verschillende tijdsperioden. Zowel de 19e als 20e eeuw zijn goed op New Old Stock vertegenwoordigd. Van ruimtefoto’s tot propaganda posters, een breed scala aan verschillende categorieën zijn er te vinden. De website zelf is helaas niet zo gebruiksvriendelijk als bijvoorbeeld Pixabay, maar dat maken ze goed met hun vele social media accounts en feeds.

9: Styledstock

Styledstock is een prima bron voor gratis stockfoto’s met een vrouwelijke touch. Het aanbod is vooral gericht op makeup, beauty producten en interieur design. Dit maakt Styledstock de nummer 1 optie voor de vele bloggers en stylisten onder ons. Een handige optie van de website is dat je op kleur kunt filteren. Zo heb je snel een stockfoto dat bij het design van je digitale omgeving past en de juiste uitstraling heeft. In deze branches draait het allemaal om de visuele indruk die je bij je doelgroep achterlaat. Met Styledstock heb je snel de visuele middelen voorhanden jezelf optimaal te presenteren.

 

10: Good Free Photos

Good Free Photos biedt een ruime collectie van locatie- en toerisme gerelateerde stock foto’s aan. De ruim 25.000 beschikbare foto’s zijn handig op locatie gecategoriseerd. Je vind zo snel een passende afbeelding voor de locatie in gedachten. Dit maakt de Good Free Photos enorm populair bij bedrijven actief in de toerisme business. Naast verschillende steden en culturele bezienswaardigheden, staat de website vol met prachtige natuurfoto’s. Uiteraard is het complete aanbod volledig rechtenvrij te gebruiken.

 

Kijk goed naar wat je nodig hebt

Vandaag de dag zijn er honderden verschillende websites online die rechtenvrije foto’s aanbieden. De beste hebben we hierboven voor je op een rijtje gezet. Een paar van hen bieden miljoenen kwalitatieve foto’s aan, in nagenoeg elke categorie. Anderen hebben weer een kleiner aanbod, maar zijn gespecialiseerd in een bepaald onderwerp. Simpel gezegd is er geen website die het allerbeste is. Dat ligt namelijk puur aan je eigen wensen en behoeften. Ons advies is om elke website in deze lijst onder de loep te nemen. Kijk goed of het aanbod jouw digitale omgeving het juiste duwtje in de rug kan geven. Bij Coddin maken we gebruik van een groot deel van de websites op deze lijst. Elke klant verdient namelijk een unieke aanpak.