Februari 18, 2019

Hoe maak je van je idee een volledige website?

Elke onderneming begint met een idee. Om het idee vervolgens te realiseren zijn er een aantal bekende stappen nodig. Zo schrijft iedereen zich bijvoorbeeld in bij de Kamer van Koophandel. Een website is ook een logische stap in het begin. Zo weet iedereen je te vinden en weet welke diensten of producten je aanbiedt.

De eerste stappen

Domeinnaam

Weet je al hoe je bedrijf heet? Super! Dan kun je meteen een bijpassende domeinnaam kopen. Via bijvoorbeeld www.yourhosting.nl kun je checken of de naam die je in gedachten hebt nog vrij is. Koop de naam dan ook meteen voordat het weg is. Bij het kiezen van een naam kun je al rekening houden met SEO. Gebruik daarom de belangrijkste term waarop je gevonden wilt worden al in de naam als het kan.

Design

De volgende stap is het visualiseren van je ideeën in de vorm van een design. Het design kent 2 elementen: De huisstijl/het logo en de lay-out van de website. Deze visualisatie wordt later een belangrijk onderdeel van je online positionering. Zorg ervoor dat het opvalt en onderscheidend is. Dan herkennen mensen je direct aan de kleuren en stijl. Neem bijvoorbeeld onze geometrische ananas! We hebben al van meerdere mensen gehoord dat ze aan ons denken als ze een ananas zien. Daar ga je natuurlijk voor!

Functionaliteiten

Nu je weet hoe je bedrijf/website heet en hoe het eruit moet zien, is het belangrijk om te beslissen wat de website of webshop allemaal moet kunnen. Welke pagina’s wil je hebben bijvoorbeeld? Een over ons? Een producten/diensten omschrijving? Een contactpagina in de vorm van een formulier of enkel gegevens? Moeten klanten favorieten kunnen opslaan? Is er een registratiemogelijkheid voor de klant? Wil je een Instragram feed laten zien op je site? Dit zijn enkele vragen om over na te denken. Dit soort wensen kan voor de duidelijkheid en het gemak het beste worden uitgewerkt in het functioneel ontwerp.

De uitvoering

Als het voorwerk is gedaan kan er gestart worden met bouwen van de website. Ook het bouwen bestaat uit meerdere fasen:

  1. Eerst wordt in grote lijnen de layout opgezet met HMTL/CSS
  2. Vervolgens wordt WordPress eraan gekoppeld
  3. Daarna wordt gezorgd dat alle knopjes, het menu en de linkjes werken.
  4. Daarna zetten we test producten en data in de website zodat we verder kunnen met de volgende stap.
  5. We installeren de benodigde plugins zoals betalingsmethoden, instagramfeed en contact of bestelformulieren. Deze gaan we vervolgens koppelen en testen.


Na deze stappen, die normaliter ongeveer 14 werkdagen duren om uit te voeren, is de website klaar om te bespreken met de klant. Wij noemen dit opleveren van de eerste versie. De website is nog niet gevuld met afbeeldingen, teksten of producten. Enkel de test data staat erin. Als de klant de website goedkeurt kan het vullen van de content beginnen. De klant kan dit zelf doen of door ons laten doen.

  1. Eventueel aanpassen naar wens
  2. Content toevoegen

Nadat alle content toegevoegd is, is de website klaar voor een laatste test door zowel ons als de klant. Bij akkoord kan de website live!

Vaak is dit ook het stadium dat de klant behoefte heeft aan het toevoegen van algemene voorwaarden, een privacybeleid, retourformulier en cookiebeleid. Ook dit kan via Coddin. Coddin biedt namelijk ook deze juridische diensten aan als onderdeel van het totaal pakket.

  1. Toevoegen algemene voorwaarden, privacybeleid, cookiebeleid en eventueel retourformulier.

Daarna is de website klaar voor livegang! Dit plannen we in samen met de klant. De website moet draaien op een server om beschikbaar te blijven op het internet. Wij programmeren de gehele site tot op het punt van livegang “lokaal”. Dat betekent op onze speciale Coddin server voor lokale ontwikkeling. Bij livegang moet de website van die lokale server af naar een openbare server zodat de website zichtbaar wordt voor iedereen. Coddin heeft ook een dergelijke openbare server. Dit noemen we de hosting. Het overzetten van de site duurt gemiddeld 3 uur.

  1. Live zetten!

Maar er is meer

Na livegang kan het traject al klaar zijn. Maar de meeste mensen kiezen ervoor om door te gaan met de volgende fase namelijk de SEO/SEA fase. Deze fase zorgt ervoor dat de website online beter gevonden wordt. We noemen dit ook wel zoekmachine optimalisatie. Dit is onderdeel van je marketingplan.

  1. SEO of SEA campagne

Meer informatie?

Te veel vaktermen gebruikt? Lees dan eens onze definitielijst. Vragen over een van de stappen in het proces van idee tot website? Neem gerust contact met ons op!