Februari 08, 2019

Waarom een definitielijst?

In de ICT wereld gebruiken we veel onbekende en onduidelijke begrippen voor niet-ICTers. Dat is logisch want het is pure vakjargon. Het enige probleem is dat deze begrippen wel dagelijks terugkomen in de communicatie. Daarom hebben we alle begrippen eens op een rijtje gezet met een korte toelichting erbij. Wel zo duidelijk!

Call-to-action

Dit is vaak een knop of ander aandachtspunt. De bedoeling is dat de websitebezoeker deze handeling uitvoert. Bijvoorbeeld een offerte aanvraag of contact opnemen.

CMS

CMS is de afkorting voor Content Management Systeem. Het is een systeem waarmee je de inhoud van de website kunt beheren. Denk hierbij aan het aanpassen van afbeeldingen, teksten en producten.

Content

Content is hetgeen waar de website mee gevuld wordt. Dit zijn teksten en afbeeldingen maar ook producten.

Conversie optimalisatie

Conversie is het verkeer dat op de website komt. Oftewel de websitebezoekers. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk bezoekers op de website aantrekken maar als ze er eenmaal zijn wil je de bezoekers ook leiden naar bepaalde pagina’s en acties. Om deze weg zo goed mogelijk te begeleiden is conversie optimalisatie nodig. Een goed geoptimaliseerde conversie leidt namelijk tot meer aanvragen of verkopen via de site.

Domeinnaam

Dit is de naam van de website waar op gezocht kan worden. Deze naam is ook zichtbaar in de adresbalk.

E-Commerce

E-Commerce houdt het verkopen van producten online in. Vaak is dit B2C (business to consumer). Het digitaal aanbieden van de producten via een webshop noemen we e-commerce.   

Functionaliteiten

Die functies die je website moeten kunnen. Een blog of nieuwsfeed is bijvoorbeeld een functionaliteit.

Functioneel ontwerp

Naast een visueel ontwerp (het design) is er ook een functioneel ontwerp nodig. Dit beschrijft en laat zien welke functies de website/webshop/applicatie moet kunnen. Dus puur als ik op dit knopje klik waar kom ik dan vervolgens op uit.

Plugins

Een plugin is een stukje code, een op zichzelf functionerend programma die meerdere functionaliteiten mogelijk maken in de website. Als je bijvoorbeeld de optie van IDeal betalingen wilt aanbieden in de webshop, wordt deze functie toegevoegd door middel van de daarvoor bestemde plugin.

Hosting

Zodra je website online staat moet het draaien op een server. De hosting houdt in dat je een stukje opslagruimte van die server huurt. Je huurt dus ruimte op het internet.

Keywords

De kern woorden waarop je met de website gevonden wilt worden. Voor Coddin is dat bijvoorbeeld “webdevelopment”.

Lay-out

De lay-out is hoe de website eruit ziet qua opmaak.

SSL-certificaat

Versleutelen van de verbinding met de website zodat de informatie niet onderschept kan worden.

SEO

Zoekmachine (Google) optimalisatie door middel van teksten, richten op keywords en linkbuilding naar andere websites.

SEA

Zoekmachine (Google) optimalisatie door middel van betaalde advertenties.

Template

Een stuk code in de huisstijl die nader ingevuld kan worden met afbeeldingen en teksten. Zo is bijvoorbeeld een homepage een template. Templates kunnen gekocht worden of op maat ontwikkeld worden. In een template wordt de algemene layout bepaald en de plaats waar alle inhoud moet komen. Een template kun je hergebruiken of gedeeltelijk hergebruiken voor bijvoorbeeld de tekstpagina’s of contactpagina.  

Updates

Updates werken de bestaande code bij naar de meest nieuwe en veilige versie. Het web is constant in beweging en er worden dagelijks inbreuken in code gemaakt door hackers. Daarom moet de code altijd vernieuwen en de hackers een stapje voor blijven. Door middel van updates waarborg je de veiligheid en snelheid.

WordPress

WordPress is een software en een CMS systeem.

 

Mist u nog een begrip of is er iets onduidelijk? Vertel het ons! Dan passen we het aan of voegen we het toe.